#lifestyle

10 lucruri despre ceai + o poveste

Sa fi avut vreo 19 ani cand am fost prima data la o ceainarie. Arata foarte fancy, atmosfera era pretioasa, mesele rotunde, acoperite cu material roz pal. Ma simteam ca atunci cand am participat la o masa d-aia cu multe tacamuri si nu stiam ce sa fac cu ele. Stinghera.

Meniul arata ca o carte – cunosc foarte bine expresia pe care o fac atunci cand ma mira sau nu inteleg ceva: ridic o spranceana si imi tugui buzele. Pariez ca asa am facut cand am vazut oferta stufoasa de ceaiuri. Pai si ce, trebuia sa citesc tot? Dureaza pe putin 20 minute sa ma concentrez asupra denumirilor si a detaliilor, sa fac o lista scurta, un top al preferintelor si in final o alegere. De unde sa stiu eu care ceai e mai bun, care imi place, care e mai aromat? Astia nu au somelieri, ca la vinuri, si nici nu iti dau sa gusti inainte sa vezi daca iti convine (fie vorba intre noi am invatat ce e ala un somelier mult mai incolo).

Chiar daca imi place sa ma consider o fire aventuroasa si curioasa, am comandat un ceai din fructe, era cel mai safe. Mai exact, intre lapte de vaca si lapte de cocos, l-am ales pe ala de vaca. Dupa ceva vreme am primit un fel de cana 2 in 1 cu care nu stiam exact ce sa fac. Nu mai tin minte, probabil mi s-a spus care e timpul de infuzie dar asta e irelevant. Cert e ca la un moment dat am ridicat chestia de deasupra, in care erau puse plantele, si nestiind ce sa fac cu ea, am pus-o la loc, ca sa ma mai gandesc. Very bad ideea: in timp ce afundam sita, tot ceaiul iesea din cana iar eu repetam in gand un”what the fuck” disperat. Faza e ca nici persoana cu care eram acolo nu stia mare lucru despre ceaiuri si accesoriile care se folosesc asa ca pur si simplu a trebuit sa ma fac ras (pe vremea aia inca ma interesa ce cred oamenii) in timp ce dadeam un party cu servetele pe masa. De altfel, ceaiul (ala pe care am reusit sa-l pastrez in cana) a fost bun 😀

Intre timp, am aflat lucruri despre ceaiuri&co (din experienta personala si din ce povestesc unii-altii), pe care vreau sa le impartasesc cu voi.

  1. Ceaiul se savureaza, nu se da pe gat. Alege momentul si compania potrivite si o sa te simti cam ca atunci cand faci yoga;
  2. Fa un research, vezi ce tipuri de ceaiuri ti se par interesante si incearca-le: e important sa iti cunosti  gusturile;
  3. Nu ridica degetul mic atunci cand bei dintr-o cana cu toarta. E gresit;
  4. Nu lasa lingurita in cana. Pune-o in spatele canii, pe farfurie;
  5. In functie de tipul de ceai, temperatura si timpul de infuzie optime sunt diferite! Spre exemplu, ceaiului negru ii place apa fiarta, in timp ce ceaiurile verzi, albe si oolong prefera apa calda – stiai ca poti arde frunzele de ceai verde daca torni apa clocotita peste? Ai grija sa citesti intotdeauna indicatiile de pe pachet inainte sa te apuci de preparare;
  6. Daca iti place laptele in ceai, sa stii ca reduce antioxidantii activi – deci cum ar veni, e ca si cum bei spritz in loc de sec :);
  7. Adauga lamaie (poti si portocala sau grapefruit) – ajuta corpul sa absoarba mai bine antioxidantii din ceai;
  8. Echipeaza-ti bucataria cu accesorii pentru ceai!

Poti alege intre filtre de hartie (se gasesc pe mai multe dimensiuni) sau infuzoare (sunt o gramada de modele interesante):

filtru-ceaiinfuzor-ceai-teaforte

Filtre pentru ceai – 19,5 ron, Infuzor ceai – 49 ron

Exista o varietate impresionanta de cani pentru ceai (vezi aici colectia de cesti si cani de la Carturesti) – pe langa faptul ca pot reprezenta un cadou inspirat, e o incantare sa le privesti si in propria bucatarie iar ceainicele (vezi mai multe modele aici) sunt un must have daca vrei sa ai o experienta completa in ceea ce priveste servirea ceaiului:

ceasca-ceai-albastraceainic

Ceasca smokey blue din ceramica – 49 ron, Ceainic portelan– 57,5 ron

Iar daca pleci intr-un road trip, iti poti prepara ceaiul preferat (aici gasesti cateva sute de variante, sigur iti face cu ochiul ceva:) ) intr-o cana de voiaj!

ceai-tiramisu-mascarponecana-ceai-voiaj

Ceai rosu cu tiramisu mascarpone-10,9 ron, Cana voiaj cu infuzor – 135 ron

9. Pentru cele cu metabolismul lent, ceaiul verde face minuni! Pentru insomnii este indicat ceaiul de musetel, pentru ameliorarea racelilor incercati cu incredere ceaiul din flori de soc, pentru combaterea stresului specialistii sunt de parere ca ceaiul de lamaie este bun, puteti scapa de greturi foarte rapid cu ceaiul de ghimbir iar ceaiul de menta calmeaza inflamatiile;

10. Daca uiti sa scoti la timp plantele din ceai sau apa este prea fierbinte pentru tipul de ceai ales, atunci acesta va fi amar. Daca lasi prea putin timp infuzia iar apa este mai rece decat trebuie, aroma si antioxidantii din ceai nu mai sunt eliberate.

Ma duc sa-mi fac un ceai 🙂